(bild:privat)
50g jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
1 msk salt
1 1/2 tsk malen anis
1 1/2 tsk malen fänkål
7 dl vetemjöl special
7 dl rågsikt
1 ägg till pensling
Lös jästen i det fingervarma vattnet.
Rör sedan ner sirap, olja, salt, anis och fänkål. (godast blir det om man maler själv kryddorna)
Blanda ner mjölet och knåda till en smidig deg.
Dela degen i 2 bitar och forma bitarna till runda bröd. Lägg upp båda bröden på en plåt med bakpapper.
Vispa upp ägget och pensla bröden.
Sätt in bröden i mitten i kall ugn och sätt temperaturen på 200grader.
Låt bröden gräddas i ca 50 min.
Det här var ett av de godaset bröd jag har bakat. Och ett stor plus är när inte brödet behöver jäsas. Kanon att slänga ihop på lördags morgonen när man vill lyxa till det med nybakat bröd.
Detta låter och ser jättegott ut Natalie. Hoppas jag får tid i helgen att baka det. Kram Johanna
SvaraRadera