tisdag 9 februari 2010

Kärmig tomatsoppa

(bild:privat)


Tomatsoppa (4 port)
8 stora tomater (1 kg)
1 stor hackad gul lök
4 hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1/2 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
4 msk tomatpuré
1 rågad tsk salt och knappt 1 tsk socker
svartpeppar ur kvarn
2 dl créme fraiche
generöst med färsk basilika


Börja med att dela tomaterna i halvor. Skär bort kvistfästena och hacka tomaterna grovt.
Ställ åt sidan. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök varsamt i olja 4 min utan att löken får färg.
Lägg ner tomaterna. Tillsätt vatten, buljong, tomatpuré, salt, socker och peppar. Koka upp. Sänk värmen och låt sakta puttra under lock ca 30 min.
Kör sedan med en stavmixer direkt ner i kastrullen och mixa den slät.
Hit kan man förbereda.
Heta upp soppan klicka i créme fraiche och rör ner ca 1 dl finstrimlad basilika.


Älskar den här tomatsoppan, för den är lyxigt god men super enkel att göra.
Brödet har jag själv bakat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar